Merensteyn

Merensteyn is een boergenoteerd mestverwerkingsproject waar sinds 2016 aan het belangrijkste doel van Mestac wordt gewerkt: Het mestoverschot verminderen. De helft van de mest die bij Merensteyn binnenkomt, wordt omgezet in schoon water. Met een productiecapaciteit van 200.000 ton per jaar komt dat neer op bijna 5.500 vrachtwagens mest.

Van drijfmest tot schoon water

De veehouders wiens mest verwerkt wordt in dit verwerkingsproject hebben zich ingekocht in de fabriek. Daarmee zijn zij er op lange termijn van verzekerd van een stabiele mestafzet via mestverwerking. Door middel van omgekeerde osmose wordt de mest verwerkt naar 50% schoon water, 20% dikke fractie en 30% mineralencontraat. 

Afzet overige mest

Het mineralenconcentraat dat resteert uit het verwerkingsproces, wordt binnen Nederland afgezet als kunstmestvervanger (code 120) bij akkerbouwers en veehouders. De dikke fractie wordt geëxporteerd naar het buitenland, met name naar Frankrijk en Duitsland. Het exporteren van het fosfaat betekent dat de verwerking hiervan voor onze leden wordt gerealiseerd. Merensteyn biedt deelnemers een verwerking van minimaal 95% van het aangeleverde fosfaat.

De gunstige ligging in Ysselsteyn maakt dat onze mestverwerking dichtbij zowel onze deelnemers als de grens plaatsvindt. Daarmee zijn de deelnemende veehouders verzekerd van een goede mestafzet, tegen een eerlijke prijs. 

Op dit moment wordt er bij Merensteyn varkensmest verwerkt. Mogelijk wordt de verwerking van rundveemest hier op termijn aan toegevoegd.

 

Historie van Mestac

1989
1990
1998
2002
2011
2015
2016
2016
2018
2019
2020
2023

Oprichting Mestac (initiatief NCB)

Oprichting Promest mede opgericht door Mestac

Mestac uitgegroeid tot 600 leden, 14 fte en eigen distributie van mest

Structuur gewijzigd van Mestac. Van 6 naar 3 afdelingen.

Eerste gesprek oprichting mestverwerkingsinstallatie

Start bouw fabriek Merensteyn

Start verwerking Merensteyn

Verhuizing kantoor van Best naar Ysselsteyn

Opschaling mestverwerkingsinstallatie Merensteyn naar 200.000 ton mest per jaar

Structuur gewijzigd van Mestac. Van 3 naar 1 afdelingen

Eerste jaar volle capaciteit mestverwerkingsinstallatie

Nieuwe contractronde Merensteyn deelnemers